فرهنگ و هنر
«اگر به کودکان فرصت داده شود تا بدون دخالت بزرگترها به فعالیت هنری بپردازند و رشد پیدا کنند، نیازی به محرک جهت پرورش خلاقیت در کودکان نخواهد بود»
آموزش، تعلیم و تربیت نقش مهمی در تعامل بین انسان و محیط دارد، البته نه هر نوع آموزشی، بلکه آموزش و پرورش سیستمی، که بر جنبههای کیفی تمرکز داشته باشد. آموزش هنر نیز بخشی از نظام آموزشی محسوب میشود که تقریبا در آموزش رسمی نادیده گرفته شده است.
هدف از واحد خانه فرهنگ و هنر مهروماه، ایجاد بستری مناسب برای ارتقا سلامت جسمی و روانی کودکان، ایجاد فضای خلاق برای کشف استعداد و ذوق هنری کودکان، تقویت سواد پایه در خواندن و نوشتن به کمک ادبیات، برانگیختن زیبا شناختی و معنایی کتاب، ایجاد انگیزه خواندن در کودکان، ترویج کار گروهی، تفریحی و سرگرمی، ایجاد شور و نشاط به عنوان فاکتورهای سلامت روان، برونریزی احساسات و تغییر رفتار، آموزش غیر مستقیم و ایجاد فضای خلاق برای امکان ارائه نظرات کودکان در رابطه با زندگی روزمره در محل زندگیشان است.
برنامههای خانه فرهنگ و هنر مهروماه در قالب چهار محور به کودکان محله ارائه میشود:
۱. هنر در مهروماه:
شرکت کودک در فعالیتهای هنری باعث میشود مفهومی به نام همیاری را تجربه کند که به فرآیند اجتماعیشدن وی کمک میکند. از طرفی باعث رشد مهارت تفکر و بروز احساسات به شیوه مناسب خواهد شد. لذا آموزش هنر نقش بسزایی در جهت رشد روانی، عاطفی، شناختی و اجتماعی کودکان دارد. پیامدهای آموزش هنر برای کودکان چیست:
هنر باعث افزایش خلاقیت در کودکان میشود
هنر برای کودکان اتصالات عصبی آنها را تقویت میکند
هنر برای کودکان باعث تقویت مهارتهای حرکتی میشود
هنر تواناییهای حل مسئله را افزایش میدهد
هنر به کودکان کمک میکند تا بتوانند خودشان و دنیای اطراف را درک کنند
هنر به کودکان کمک میکند ارتباطات مؤثر برقرار کنند
موسسه مهروماه با همین هدف کلاسهای نقاشی و طراحی، تئاتر و موسیقی را برای کودکان برگزار میکند.
۲. کتابخانه و کتابخوانی در مهروماه
خواندن ادبیات با هدف رشد ذهنی و عاطفی و اجتماعی کودکان، در نظام آموزش رسمی ایران جایگاهی ندارد. این کمبود به ویژه در جوامع و مناطق محروم که کودکان در فقر به سر میبرند، وادار به کار میشوند و اغلب حقوقشان پایمال میشود، خود را بیشتر نشان میدهد. فعالیت کتابخوانی مهروماه در چند محور اصلی انجام میشود:
با من بخوان: در طرح با من بخوان تلاش میشود کودکان و نوجوانان با روش بلندخوانی ارتباط عمیقتری با کتاب برقرار کنند. گفتوگو حول موضوع کتاب و انجام فعالیتهای خلاق هنری در پیوند با کتاب کمک میکند اثرگذاری کتاب عمیقتر شود و شوق و لذت از کتابخوانی افزایش یابد. رویکرد دیگر با من بخوان، تقویت سواد پایه و مهارتهای خواندن و نوشتن کودکان بهویژه کودکان دو زبانه از راه ادبیات و به وسیله بستههای آموزشی خلاق کودکمحور است.
نقد کتاب: گروه نقد کتاب فعالیت دیگر موسسه است که اعضای آن دختران نوجوان موسسه هستند. مهروماه از اعضای اصلی و قدیمی جشنواره جایزه مهر کتاب است که به ابتکار موسسه مهر طاها چندین سال است برگزار میشود. در این رویداد دختران در قالب گروهی به مدت یک سال کتابهای معرفی شده توسط دبیرخانه جشنواره را میخوانند و پس از برگزاری جلسههای منظم نقد کتابها در طول سال در انتها به داوری مینشینند و بهترین کتابها و نویسندگان و مترجمها را انتخاب میکنند.
گروه کتابخوانی: مهمترین بخش فعالیت این گروه کتابخانه و کتابخوانی است که با هدف ترویج کتابخوانی، ایجاد فضای گفتوگوی جمعی جهت آشنایی ساکنان با مشکلات محل و آسیبهای محله و ترویج کارگروهی صورت میگیرد.
۳- ورزش در مهروماه
برگزاری کلاسهای ورزشی با هدف بسترسازی برای ارتقا سلامت جسمی و روانی زنان و کودکان، زمینهسازی جهت کاهش خشونتهای موجود در محله و ترویج کار گروهی صورت میگیرد.
برگزاری کلاسهای آموزشی مانند شطرنج و تنیس روی میز و یوگا برای زنان و ….از این جمله هستند.
۴. تفریح و گردشگری
تفریح و سرگرمی به یادگیری کودکان و بالا بردن اعتماد به نفس آنها کمک میکند. کودکان با تفریح و گردشگری، دنیای پیرامون خود را بیشتر میشناسند و سبب فزونی مهارتهای فردی و اجتماعی میشود.
هدف از این فعالیتها در مهروماه، ایجاد فضای شور و نشاط جهت زنان و کودکان به عنوان یکی از فاکتورهای مهم سلامت، زمینهسازی جهت کاهش خشونتهای موجود در محله و ترویج کار گروهی است.