اقدام جدی برای توقف آزار و خشونت علیه زنان و کودکان را به یک مطالبه ملی تبدیل کنیم.
هنوز جامعه از شوک آزار و جان دادن نیان دخترک ۶ سال بوکانی در نیامده است که بار دیگر خبر تلخ قتل یک دختر ۱۷ ساله در پیرانشهر به دست پدرش زخم کهنه آزار جنسی و خشونت علیه کودکان را آشکار ساخت.
قتل ناموسی یکی از تلخ ترین و نگرانکننده ترین مسائلی است که متاسفانه همچنان در جامعه ما وجود دارد. این نوع خشونت به طور خاص متوجه زنان و دخترانی است که به بهانه حفظ «شرف» یا «آبرو» خانواده قربانی میشوند. در واقع، قتل ناموسی نه تنها نقض آشکار حقوق بشر است، بلکه نمایانگر تفکری است که زن را بهعنوان مالکیت خانواده یا جامعه، نه یک فرد مستقل با حقوق و شخصیت برابر، میبیند.
ریشههای قتل ناموسی را میتوان در سنتها، باورهای مردسالارانه و قوانین ناکافی در مقابله با خشونت علیه زنان جستوجو کرد. در این دیدگاهها، شرف خانواده به رفتار و پوشش زنان گره خورده است، و هرگونه رفتار غیر همساز یک دختر یا زن با سنتها و باورهای مردسالارانه «غیرمتعارف» نامیده شده و از دید جامعه یا خانواده، بهانهای برای خشونت میشود. این رفتارها ممکن است شامل انتخاب شریک زندگی، طلاق، روابط عاطفی، یا حتی شایعاتی بیاساس باشد.
در ایران هنوز خلأهای قانونی و برخوردهای تساهل آمیز قضایی باعث می شود مرتکبان قتل ناموسی احساس کنند مجازات سختی در انتظارشان نیست. در نگاه قانون حمایت از کودکان و نوجوانان ایران، پدر « ولی دم» محسوب می شود و در صورت قتل فرزند قصاص نمی شود. دادگاه پدر را فقط از «جنبه عمومی جرم» محاکمه می کند.
این موضوع نه تنها باعث تداوم این جنایتها میشود، بلکه پیامدهایی عمیق برای زنان و دختران جامعه به همراه دارد، از جمله ایجاد فضای ترس و سرکوب آزادیهای فردی.
تجربه های تلخ قتل رومینا اشرفی و مونا حیدری و حالا قتل دختر ۱۷ ساله پیرانشهری به دست پدرش نشانگر نیاز به توجه جدی قانونگذاران و عمومجامعه برای پایان دادن به این خشونت ها است.
برای مقابله با قتلهای ناموسی و پایان دادن به این جنایتها، نیاز به اقداماتی گسترده داریم:
۱. آموزش و آگاهیبخشی: تغییر باورهای فرهنگی نادرست و مقابله با کلیشههای جنسیتی از طریق آموزش در مدارس، رسانهها و خانوادهها میتواند گامی مهم باشد.
۲. قوانینی با پشتوانه اجرایی محکمتر: تصویب و اجرای قوانین سختگیرانه علیه مرتکبان قتلهای ناموسی میتواند عاملی بازدارنده باشد.
۳. حمایت از قربانیان بالقوه: ایجاد پناهگاهها و سازمانهای حمایتی برای زنان در معرض خطر، میتواند به کاهش این نوع خشونتها کمک کند.
۴.مبارزه با فرهنگ سکوت: باید سکوت درباره این جنایتها شکسته شود و جامعه با جسارت بیشتری درباره این مسائل صحبت کند.
قتل ناموسی یک زخم عمیق بر پیکر جامعه انسانی است که علاوه بر نیاز به اقدام جدی از سوی قانونگذاران و مسئولین برای برطرف کردن خلأهای قانونی و تلاش برای فرهنگ سازی، نیاز به توجه و مشارکت آحاد جامعه برای مطالبه به رسمیت شناختن حقوق زنان وکودکان دارد. همه ما در قبال حقوق زنان و دختران مسئولیم و نباید اجازه دهیم به بهانه سنت یا فرهنگ، جان انسانها گرفته شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!