آموزش
آموزش
واحد آموزش موسسه مهر و ماه بر یادگیری گروه هدف خود با رویکرد توانافزایی آنها از منظر گروهی که در جامعهای آسیبدیده زندگی میکنند تمرکز دارد. به این معنا که این واحد، آموزشی را دنبال می کند که در طول زمان بتواند توانایی تغییر شرایط را در افراد در پی داشته باشد. این مهم از طریق تغییر نگرش افراد ممکن خواهد شد.
فعالیتهای آموزشی موسسه در دو گروه زنان و کودکان انجام میشود. لازم به توضیح است که در بخشهای دیگر موسسه نیز آموزش نقشی پررنگ ایفا میکند. برای مثال واحد مددکاری اجتماعی و روانشناسی در کنار همه بخشهای اجرایی موسسه حضور داشته و فعالیتهای آموزشی خود را بسته به نیاز گروه هدف طراحی وکارگاههای مهارتآموزی مختلفی را برگزار میکند. همینطور واحد خانه فرهنگ و هنر مهر و ماه با برگزاری کلاسهای فرهنگی و هنری خود بستر مناسبی را برای تکمیل نیازهای پرورشی کودکان ایجاد میکند. همچنین واحد کارآفرینی موسسه با برگزاری کلاسهای حرفهآموزی در جهت افزایش توان زنان خود تلاش میکند.
آموزش در گروه کودکان:
آموزش کودکان در شرایط دشوار با توجه به موقعیتهای متفاوت کودکان و نیازهای خاص کودکان در بخش های محتلف ارائه میشود:
تقسیمبندی آموزش کودکان با توجه به شرایط ویژه هر کودک و هدف و برنامه تعیین شده برای هر کودک صورت میگیرد.
1– آموزش پیش دبستانی:
هدف از این طرح شناسایی و جذب کودکان 6 ساله کم برخوردار در مناطق حاشیهنشین تهران و ایجاد فرصت جهت آموزشهای پیش از دبستان است. با توجه به فقر محیطی و فرهنگی که این کودکان در دوره طلایی رشد با آن مواجه هستند، ایجاد فرصتهای آموزشی و شناختی در دوره پیش دبستانی کمک میکند آنها با پشتوانه شناختی مناسبتری وارد مدرسه شوند و در طول سالهای تحصیل در بستر ایمنتری فعالیتهای آموزشی را انجام دهند و به اتمام رسانند.
2 -آموزش کودکان بازمانده از تحصیل:
هدف از این طرح شناسایی و جذب کودکان 6تا 18 ساله بازمانده از تحصیل در مناطق حاشیه نشین تهران و رفع موانع ادامه تحصیل ایشان، اهتمام بر ورود به چرخه آموزشی رسمی و در صورت عدم امکان، ایجاد فرصتهای آموزشی برابر و مشابه همسالان در فضاهای آموزشی کشور است. آموزش این بخش در دو گروه صورت میگیرد:
- طرح بوستان:
کودکانی که فاقد کبر سن بوده و به هیچ صورت امکان ثبت نام در مدارس دولتی را نداشتهاند و در صورت تحصیل در موسسه امکان ورود به چرخه آموزش رسمی را دارند، در پایههای ابتدایی موسسه مشغول به تحصیل می شوند با این رویکرد که بتوانند در امتحانات خارج از نوبت آموزش و پرورش شرکت کنند و در سالهای آینده در مدارس رسمی مشغول به تحصیل شوند. آموزش این کودکان علاوه با استفاده از شیوه های نوین آموزشی بصورت خلاق و پویا و ایجاد انگیزه برای ادامه تحصیل کودکان، توام با آموزشهای مهارت زندگی همراه است. کلیه مربیان آموزشی موسسه دوره های مهارتهای مربیگری آموزشی را در کارگاههای مختلف گذرانده و تحت آموزش ضمن خدمت قرار دارند. .هدف آن است که حتی در صورت موفقیت کودکان برای ادامه تحصیل در مدارس دولتی پیوندشان برای بهره برداری از سایر خدمات آموزشی تکمیلی موسسه حفظ گردد.
- طرح دانش و مهارت:
این طرح شامل دو بخش کسب سواد و کسب مهارت برای گروه کودکان بازمانده از تحصیل در دامنه سنی 12تا 18 سال است. کودکانی که به هر دلیلی با کبر سن مواجه شدهاند و سن آنها متناسب با پایه تحصیلی شان نیست. ما با گروهی از کودکان در شرایط دشوار مواجهیم که در هیچ کدام از دو گروه کودکان و بزرگسالان نمیگنجند و بیشترین نیاز به سواد و کسب مهارت برای ورود به جامعه را دارند. به همین دلیل برنامهریزی آموزشی این کودکان به نحوی است که محتوای درسی هدفمند باشد و کودکان بتوانندسواد پایه را کسب کنند و موفق به کسب مدرک ششم ابتدایی شوند. این برنامهریزی به گ.نه است که کبر سن کودکان را نیز تا حد امکان جبران کند و فرصتهای اموزشی جهت مهارتآموزی فردی و حرفهای را به شکل هدفمندتری فراهم آورد.
نتایج مورد انتظار از اجرای طرح:
- کودکان با کبر سن دوره طلایی آموزش را از دست نمی دهند.
- سواد پایه در گروه بزرگتری از کودکان با کبر سن بدست می اید.
- طی یک بازه 2تا 3 ساله فردی که مصمم به ادامه تحصیل است در گروه سنی متناسب با خود قرار می گیرد و در دوره متوسطه اول در کنار همسالان خود در مدارس دولتی امکان ادامه تحصیل پیدا میکند.
- فرد در گروه همسالان خود قرار میگیرد و انگیزه قویتری جهت ادامه تحصیل برایش فراهم میشود.
- فرصت حضور فرد در گروه همسالان، شرایط بهتری برای ارائه آموزشهای مهارتی متناسب با نیاز سنی برایشان فراهم میآورد.
- کودک علاوه بر سواد با مهارتهایی جهت رفع نیازهای روزمره و کسب شغل و درآمد آشنا میشود.
- پیامد ترک تحصیل در این گروه کاهش می یابد.
3 -حمایت تحصیلی
طرح حمایت تحصیلی، به منظور حمایت از کودکانی که به واسطه شرایط فرهنگی و فقر خانواده و نبود امکانات از داشتن شرایط مناسب تحصیلی محروم بوده و با مشکلات فراوان در مدارس دولتی مشغول به تحصیل هستند، اجرا می شود. اجرای این طرح کمکی است به جلوگیری از ورود کودکان بیشتر به چرخه کار کودک و همچنین کاهش کودکان بازمانده از تحصیل. خدمات این طرح در دو واحد «آموزشی» و «مددکاری اجتماعی و روانشناسی» صورت میگیرد. خدمات آموزشی این طرح به شرح زیر است:
بررسی وضعیت تحصیلی دانش آموزان
ارائه برنامه آموزشی، مشاوره و پیگیری تحصیلی
برگزاری کلاسهای تقویتی و فوق برنامه(کامپیوتر، زبان…) متناسب با نیاز دانشآموزان
ارتباط با مدرسه دانشآموزان
تشکیل جلسات منظم مددکاری و آموزشی برای پیگیری برنامه فردی هر دانشآموز
آموزش در گروه زنان:
جامعه هدف این طرح زنانی هستند که در دوران کودکی از حق بدیهی آموزش محروم بودهاند اما با پیگیریهای موسسه و آموزشهای ارائه شده بر آن شدهاند که امروز این توانمندی را در خود ایجاد کنند و از طریق سوادآموزی با رویکرد توانافزایی دریچه جدیدی را به روی زندگی خود و فرزندانشان باز کنند. زنان سوادآموز با شرکت در کلاسهای سوادآموزی نه تنها توانمندی خواندن و نوشتن را در خود پرورش میدهند بلکه از این طریق میتوانند در امور روزمره خود مستقلتر عمل کنند و به دنبال آن هم خود عزت نفس بیشتری مییابند و هم نقشی فعالتر و اثرگذارتر در خانواده پیدا میکنند.
- کلاسهای سوادآموزی کاربردی
این دوره بر اساس تفاهمنامهای با موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان برگزار میشود و ویژه مادرانی است که کودکان ١ تا ٦ ساله دارند.. شیوه تدریس این کلاسها بصورت کاربردی و با مشارکت خود زنان است. در این شیوه برخی موارد کاربردی مانند ارسال صدا و پیامک، جست وجو کردن در اینترنت، استفاده از مترو، تشخیص تاریخ تولید و تاریخ انقضای محصولات و موارد مشابه بر اساس سرفصل های تعیین شده در کتاب پیشنهادی پیش برده میشود.
- برگزاری کلاس های موردی مانندآموزش زبان و کامپیوتر:
علاوه بر موارد فوق برای زنان علاقمند، کلاسهای مکمل مانند زبان و کامپیوتر نیز برگزار میشود.